Een heugelijke dag bij Inter Scaldes en in de Westerschelde...

De één-na-laatste maandag van mei begon rustig. Ruimschoots op tijd meldde ik me bij de assistent manager van Inter Scaldes, waarna ik door Claudia werd meegenomen naar de glanzende keuken. Daar hing een, bijna kerkelijke, respectvolle stilte, hoewel er hard gewerkt werd. Vijf jonge koks van het Foodlab Zeeland waren geconcentreerd bezig om onder leiding van Jannis Brevet coquille en lutée te bereiden.

Ik mocht er een fotoreportage maken voor een artikel in het prachtige jublileum magazine van Inter Scaldes, uitgegeven door Quaeris Media, dat gisteren tijdens de 15de Oesterparade gelanceerd werd.

Tijdens de lunch kwamen de vragen voorzichtig op gang. Uit de antwoorden van Jannis bleek al snel dat er over werkelijk elk detail van, niet alleen het eten, maar ook het hele bedrijf én de ultieme klantbeleving grondig was nagedacht.

Hierna leek ook de middag rustig te beginnen. We reden naar Zeeuwse zeegroenten kweker Jan Poleij. Hij zou ons meenemen naar een zandplaat in de Westerschelde om de leerlingen uitleg te geven over lamsoor en zeekraal. We moesten wel in twee groepen, want het was maar een klein bootje...

Eénmaal in het bootje, voeren we rustig de haven uit. Hierna was het vol gas! Steigerend, stuiterend en al klappende op de golven, enorme containerschepen passerend, spoedden we ons richting de zandplaat, terwijl ik mijn energie verdeelde tussen mezelf en mijn cameratas ietwat meer dan stevig vasthouden.

Toen we er bijna waren, begon ik al nattigheid te voelen.... Dit was een échte zandplaat, niet zo een als in de Grevelingen met steigers en zo.... En jawel, toen we er bijna waren, werden we vriendelijk verzocht uit te stappen, in het ondoorzichtige water van de Westerschelde. Gelukkig stond het water maar tot net boven de knieën en kon ik mijn tas gemakkelijk droog houden.

De zandplaat stond helemaal vol met de meest pure lamsoor en zeekraal. In de verte Antwerpen en Zuid-Beveland, containerschepen die gestaag langs voeren, een dreigende lucht, terwijl Jan heel duidelijk uitlegde hoe ontzettend veel (hand)werk er verricht moet worden voordat deze heerlijke groenten op onze borden terecht kunnen komen.

Wachtend op onze lift terug naar het vaste land, ondervonden we de kracht van de getijen. In de hooguit enkele minuten dat ik een lamsoor in een geul fotografeerde, stond hij geheel onder water.

Iedereen van Inter Scaldes, Quaeris Media, DMARC, Inge van Heuffschrijft.nl, Jan van Poleijzeegroenten.nl en Foodlab Zeeland hartstikke bedankt voor deze geweldige dag vol met inspirerende mensen die een totale passie hebben om het allerbeste product en beleving te creëren!

Met stoer naar zilver???

Twee jaar geleden was het al enorm spannend... Tien foto's laten beoordelen door een internationale jury voor mijn Brons Master Photographers kwalificatie, terwijl ik in het verblijf ernaast behoorlijk gestresst moest wachten op de uitslag. Gelukkig is dat toen goed afgelopen, maar ja, na brons, komt zilver...

Sindsdien heb ik regelmatig nagedacht over zilver, maar ik kwam er niet uit. Om weer met paardenportretten op te gaan, weliswaar met twintig beelden voor zilver, leek me te "gemakkelijk" en ik wilde mezelf verder uitdagen.

Kort na een shoot met een stoere man, leken alle losse ideeën die ik al die maanden in mijn hoofd verzameld had, opeens tot een plan te komen en viel het (zilveren) kwartje! Ik wil een serie krachtige portretten van stoere mensen op locatie op Schouwen-Duiveland gaan maken. 

Uit eigen ervaring en die van mijn collega's van het Master Photographers Network weet ik dat er heel veel werk in gaat zitten en dat er vele momenten van frustatie zullen gaan volgen, voordat ik weer zenuwachtig in een kamertje mag wachten, begin november 2017. 

Want er wordt op de allerkleinste details gelet én alle 20 beelden moeten ook nog eens bij elkaar passen. Maar juist hierdoor en de regelmatige feedback van mijn coaches, weet ik ook dat ik er veel van ga leren.

Ondertussen heb ik al een paar mensen gefotografeerd voor "StoerSchouwen-Duiveland". Als je ook iemand kent (man of vrouw) met een stoere hobby, een zwaar beroep of een actieve passie voor sport, laat het me weten!